• Pokličite nas na 07 393 32 67
  • referat@esnm.si

Virtualna resničnost

 

Delavnica

Z razvojem informacijske tehnologije je v razmahu tudi področje virtualne resničnosti. Virtualno resničnost predstavlja prostor, ki ga človek doživi s pomočjo posebnih očal. Ta očala vsebujejo dve leči, zaslon in senzorje za detekcijo premika. V  delavnici smo uporabili očala znamke Oculus Rift DK2.

Namen delavnice je bila predstavitev virtualne resničnosti bodočim študentom in vsem ostalim zainteresiranim,  ki so jim nove tehnologije blizu. Za ta namen smo  pripravili demo aplikacijo, s katero se prikaže osnovne funkcije očal. S premiki glave udeleženec aktivira video in se razgleda po prostoru ali leti z zmajem po fantazijskem prostoru.

Za izdelavo same aplikacije je bil uporabljen program Unity3d, za izdelavo 3d modelov pa Autodesk Maya. Sprogramirana je bilo v programskem jeziku C#.

Preko pogovora z udeleženci preteklih delavnic sem razbral, da gre za fantastično izkušnjo, ki jih ni pustila ravnodušne. Številčen obisk na delavnici pa mi je dal vedeti, da ima virtualna resničnost lepo prihodnost.